Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

По повод Съединението – 6 септември, читалището в ловешкото село Йоглав подготвя тържествено отбелязване на паметната дата

По повод Съединението на България – 6 септември, Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в ловешкото село Йоглав подготвя тържествено отбелязване на паметната дата. Това ще се случи ден по-рано – днес, от 18:00 часа, съобщи за БТА секретарят на читалището Еленка Щерева.

Предвиден е рецитал от деца от селото и патриотични песни от представители на читалищата от седем села- Йоглав, Дойренци, Деветаки, Умаревци, Лисец, Горан и Дренов. Ще бъдат поднесени венци в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните и ще се чуят гърмежи на черешови топчета.

Тържественото отбелязване на Съединението е част от проект на читалището „Съединението от 1885 година – урок за настоящето и бъдещето“ към културния календар на община Ловеч.

Целта на дейностите по него е да се затвърдят и разширят знанията на децата и младежите от село Йоглав за историята на Съединението и последващите войни. Да осъзнаят, че Съединението от 1885 г. е урок за настоящето и бъдещето, да се възпитат патриотизъм и родолюбие, добави Щерева.

По думите ѝ целта е също младото поколение и цялата местна общност да продължават ежегодната традиция на 6 септември за общоселско поклонение и тържествено честване на Съединението пред паметника на загиналите във войните йоглавчани.

По проекта са организирани среща-лектория на деца и ученици с о.з. Николай Василев, представяне на исторически факти и събития от Съединението от 1885 г., прожекция на филми, разглеждане на книги, изработване на картонен макет на паметника в Йоглав, рисуване на тема „Сговорна дружина планина повдига“. Младите хора са посетили и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button