Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Областният управител с искане до АПИ за спешни действия по компрометираното мостово съоръжение на пътя Луковит – Коритна

Писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с искане за спешни действия за разрешаване на проблема с компрометираното мостово съоръжение на път І-3 Луковит – Коритна – Ябланица в участъка Луковит – Златна Панега изпрати областният управител Виктор Стойчев. През март т.г. е установено разрушаване на част от лявата тротоарна конзола на моста. В участъка веднага е въведена временна организация на движение с вертикална сигнализация и ограничение на скоростта. До момента АПИ е уведомявана от Областното пътно управление (ОПУ) многократно.

Това стана ясно на проведеното заседание на областния щаб за защита при бедствия в края на октомври, когато бе обсъдена готовността за снегопочистване и зимно поддържане на пътищата. Тогава директорът на ОПУ инж. Йордан Първанов изрази опасения, че с влошаване на времето и настъпване на зимния сезон се увеличават рисковете от допълнително разрушаване на настилката и намаляване на габарита на пътното платно, а поставените пътни знаци за сигнализиране на участъка ще затруднят работата на снегопочистващата техника. В това се убеди лично и областният управител, който вчера заедно с Петър Копчев от Районната пътна служба в Луковит направи оглед на място на авариралото съоръжение над р. Златна Панега. „Мостът е в прав участък и ние видяхме, че въведените ограничения на скоростта реално не се спазват, а трафикът е изключително интензивен. Затова са необходими спешни действия за възстановяване на нормалното и безопасно движение“, коментира Виктор Стойчев. Мостът е построен през 1956 г., уширен през 1982 г., рехабилитиран в периода 1996-1998 г. Извършеното от Института по пътища и мостове обследване също дава заключение, че състоянието на моста е критично и са необходими спешни мерки за осигуряване безопасността на преминаващите по него.

Пак на заседанието на щаба преди седмица бе посочен още един проблем. По договора за зимно почистване и поддържане на републиканските пътища на територията на област Ловеч предвидените машини и автомобили са 40 при необходими 117. Изказано бе безпокойство, че техниката е крайно недостатъчна. Още тогава областният управител се ангажира да изпрати писмо до АПИ с искане за удължаване на срока на договора и увеличаване на броя машини, за да бъде гарантирано нормалното функциониране на всички елементи на критичната инфраструктура през зимен сезон 2023/2024., както и за предприемане на действия по проблема с моста.

Източник: Ловеч днес

Подобни публикации

Back to top button