Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Безплатни прегледи за ХОББ ще се извършват в белодробната болница в Троян

Специализирана болница за активно лечение на белодробни заболявания в Троян отбелязва световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) под мотото “Дишането е живот – действайте навреме” от 13 -17 ноември. В този период ще се извършват безплатни прегледи, съобщи за БТА управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска.

По думите ѝ ще се преглеждат пациенти в риск за ХОББ – пушачи, работещи в запрашена среда, лица с чести белодробни инфекции и с генетична обремененост. Ще се извършват и безплатни консултации за пациенти с доказана ХОББ.

На 16 ноември от 11:30 часа в конферентната зала на болницата е предвидено обучение на пациенти, ползващи инхалаторна терапия.

Желаещите ще могат също да си направят безплатно изследване на дишането със спирометър и за състоянието на белите си дробове.

Прегледите, консултациите и изследванията ще се извършват всеки работен ден от 7:30 до 14:30 ч. в приемните кабинети на белодробната болница в периода на кампанията.

Д-р Дудевска посочи, че отбелязването на Световния ден на ХОББ на 15 ноември се организира от Глобалната инициатива за хроничната обструктивна белодробна болест в сътрудничество на здравни специалисти и пациенти по целия свят. Целта е да се повиши осведомеността, да се споделят знания и да се обсъдят начини за намаляване тежестта на болестта в световен мащаб.

Д-р Цветомила Дудевска препоръчва ранна диагностика и ранни интервенции. „Поддържането на белите дробове здрави е неразделна част от бъдещото здраве на индивида и сега е по-важно от всякога да се действа навреме. Знаем, че има и други фактори, освен тютюнопушенето, които могат да допринесат за Хронична обструктивна белодробна болест и тази болест може да започне рано в живота и да засегне млади хора“, посочи специалистът и добави, че вече има нови възможности за ранни диагностика и бързо лечение.

„Моята препоръка в нашата кампания е да се съсредоточим върху подчертаване значението на ранното здраве на белите дробове и да разширим хоризонтите за превенция и лечение на ХОББ като действаме навреме“, каза още д-р Дудевска.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button