Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

В Троян предстои откриването на цялостно реконструирания общински пазар

Пазарът в Троян: Минало, Настояще и Бъдеще

В община Троян, общинският пазар е място, което играе важна роля в ежедневието на местното население. През 2018 година започна проект за цялостна реконструкция на Малкия пазар, а през настоящата година бе изпълнен и проект за естетизиране на Централния общински пазар на град Троян.

История на пазара в Троян

Пазарът в историята на градовете е особено място – едно от централните, най-живите и посещавани пространства. До началото на 20 век в Троян не е имало обособен пазар. След 1900 г., за да има пазар в Троян, основна заслуга има Дамян Ненов Шипковенски – председател на Постоянната комисия в Ловеч. През 1961 г., във връзка с построяването на кино салон и оформянето на градинка пред него, мястото на пазара се премества от другата страна на улицата.

Съвременност и бъдеще

През настоящата 2023 година започна цялостното реновиране на троянския пазар. Изградена бе метална конструкция, която ще е „новият дом“ на търговците от зеленчуковия пазар. Тя се състои от три сегмента от трапецовидни козирки, разминати във височина. Покривната площ е 500 квадратни метра, в която свободно ще се разположат нови щандове за търговия. Броят и разположението им ще варира, според нуждите и броя на търговците.

Инфраструктура и удобства на пазара в Троян

Оформено бе площадно пространство, с множество кътове за сядане и зелени площи, което да предоставя възможност за отмора и социални контакти. Зоната за постоянна търговия на закрито ще посреща посетители от ул. „Г.С.Раковски“. Реконструираните гребеновидни павилиони, разположени в северната страна на имота, а от южната страна са ситуирани пет обекта, четири от които новопостроени. В гребеновидните павилиони са предвидени 4 обекта за заведения за бързо хранене (закуски, дюнери и други) и 3 търговски обекта.

Строително – ремонтни работи и строителен надзор

За изпълнител на строително – ремонтните работи бе избрана фирма ,,Евробулпроджект’’ ЕООД – София, с управител Иван Иванов, за строителен надзор – фирма ,,Троя Консулт’’ ЕООД – Троян с управител инж. Дилян Енкин, авторски надзор – фирма ,,АДА – Агенция Дизайн и Архитектура’’ АД – София, представлявана от архитект Радомира Дамянова – изпълнителен директор. Стойността на проекта възлиза на 2 770 284,79 лв. с включено ДДС.

Процедурите за публични търгове за отдаване под наем на търговските помещения ще се проведат до края на месец декември. Тържественото откриване ще се състои на 21.12., от 12 ч. при централния вход.

Общинският пазар в град Троян претърпява голямо преобразяване, което ще подобри не само визията му, но и функционалността и удобствата за търговците и посетителите. Това е една важна стъпка за развитието на местната общност и запазването на традициите на местния пазар.

Източник: oblasta.com

Подобни публикации

Back to top button