Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Индекс на местната система за почтеност: Русе, Бургас и София водят класацията, 4 общини остават в червено

Индексът на местната система за почтеност за тази година ще бъде представен днес. Той се прилага от Асоциация “Прозрачност без граници” от 2015 г. и не еднократно е демонстрирал позитивните резултати в стимулирането на общините към по-добро управление и ограничаване на корупционните практики.
За 2023 г. индексът остава непроменен, съобщи пред БНР Калин Славов – изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.
“Той се изчислява по скала от 0 до 5. Болшинството от наблюдаваните общини са в центъра на тази скала. Разделили сме зоната на оцветени части – от червено, в която рисковете са най-големи, до зелено, в която рисковете са най-малки. Повечето са в светлозелената зона. Имаме 4 общини – Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали, които са в червената зона. За сравнение – миналата година те са били с една повече”.
Наблюдаваме доста сериозна вътрешна динамика, посочи Славов в интервю за предаването “Преди всички”.
Общини като Ловеч и Благоевград са се придвижили от опашката на класацията почти в средата само за една година”.
Класацията се води от Русе, Бургас и София. Но в София имаме доста сериозно отстъпление от нивата на отчетност в предходни периоди, коментира Калин Славов.
По думите му се изследват всички общини, които са областни центрове. Изследваме не само местната власт, но също и медии, бизнес, граждански сектор, съдилища, полиция, отбеляза той. Като пример за добри практики Славов посочи отварянето на местното самоуправление към бизнеса и гражданите.
За да има сериозна крачка напред, трябва да се добавят различни елементи, свързани с идеята за добро управление, добави още той.
По думите му с Министерството на правосъдието работят върху Закон за лобизма. Той трябва да въведе и регламентира диалога на местно ниво между граждани и публична власт, между бизнес и публична власт. Според него това сериозно би променило климата.
Мерките и усилията трябва да бъдат комплексни, категоричен бе Славов.
Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button