Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Служители на НСИ в Ловеч излязоха на протест

Служители на отдел “Статистически изследвания” в Ловеч към Националния статистически институт (НСИ) се присъединиха към недоволството на колегите си в цялата страна. Те излязоха на протест с плакати: „Ще протестираме толкова, колкото трябва“, „Г-н Денков, защо ни принуждавате да стачкуваме?“, „Не“ на обидно ниските заплати“, „Достойни заплати в НСИ = навременна и точна статистика“, „900 лв. заплата не стига“ и др.

Мая Върбанова, старши експерт и председател на синдикална секция ТСБ – Северозапад, посочи, че заплатите им са на много ниско ниво. „Юли отново бяхме тук и нашите искания не бяха уважени при гласуването на бюджета през август. Искаме достойни възнаграждения за нашия труд, т. е. увеличение с минимум 50 процента в перо „разходи за персонал“, тъй като дисбалансът между нашите заплати и в другите държавни администрации е много голям. При средна работна заплата по данни на НСИ за второ тримесечие в сектор „Държавно управление“ от 2126 лева, нашата средна работна заплата е около 1200 лева“, заяви Върбанова. Тя добави, че голяма част от служителите работят за 1000 лева, а дори и за по-малко, което е унизително.

Цветозария Гатева, началник на отдел “Статистически изследвания – Ловеч”, също подкрепи протестиращите. „В Ловеч работят много малко служители, а работата не е намаляла. Вярно е, че се използват повече технологии, но въпреки всичко се изисква подготовка. Това да си поемат нуждите спокойно, би им позволило за отделят повече време за обучение и подобряване на работата и най-вече качеството на данните“, каза за БТА Гатева.

Протестът на служителите на НСИ бе подкрепен и от членове на други синдикални организации.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button