Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Съвместна българо-китайска изложба „Керамични преходи“ е открита в китайския град Дзиндъджън, Китай

Съвместна българо-китайска изложба „Керамични Преходи“ (Ceramic Transitions) е открита в китайския град  Дзиндъджън, научи БТА от участници в изложбата.

Основен куратор на изложбата е проф. д-р Асадур Маркаров, помощник-куратор от българска страна е д-р Мария Ганева, а от китайска – Рън Джъ.

Изложбата представя творби, изработени от български и китайски художници по време на обмен в Центъра за керамични изкуства Таосичуан, в град Дзиндъджън, провинция Дзянси, разказа д-р Мария Ганева.

Участие в обмена от българска страна взимат общо деветима артисти – троянците Георги Миленов, Надежда Христова, Емилия Емилева, Ралица Йовкова и Цветан Донковски, Михаела Каменова от София, Ива Иванова от Пловдив, Марта Димитрова от Ловеч и д-р Мария Ганева от София.

Колегите им от китайска страна са Джън Уънцин, Жуан Юелай, Сун Июн, Тан Дану, Уан Дзие, Ци Джъню и Ю Хуей.

Настоящата изложба е продължение на сътрудничеството между Дзиндъджън и Троян, което се реализира посредством Центъра за керамични изкуства Таосичуан в Дзиндъджън и Националното изложение на художествени занаяти и изкуства в с. Орешак (НИХЗИ).

През септември 2023 г. в НИХЗИ – Орешак е открита изложба на съвременно китайско изкуство  „От изток до изток  – по следите на керамичното изкуство“, припомня БТА.

„Това бяха първите стъпки за създаване на този тип взаимоотношения и обмени между България и Китай в областта на керамичното изкуство“, каза д-р Ганева. Всеки автор оставя по три свои творби, които влизат в колекцията на центъра и ще участват в различни изложби, обясни тя.

В продължение на повече от месец българо-китайската група работи в общо ателие, което им позволява да обменят творчески идеи, методики и добри практики.

Всеки от художниците има свобода да претвори избраната тема Ceramic Transitions през своята собствена гледна точка и да работи с материали по свой избор. Създадени са както чисто керамични произведения, така и произведения на изкуството, съчетаващи керамика с метал, стъкло, дърво и текстил, разказа Надежда Христова, художник-керамик и председател на троянската Задруга на майсторите.

„Работата с местните материали като порцелан, различни видове глазури и глини беше голямо предизвикателство, те са много по-различни като технология на обработка и изпичане“, разказа тя.

В основата на обмена и осъществяването и на двете изложби е проф. д-р  Асадур Маркаров – Асадур Маркаров, който е български художник, педагог и куратор, понастоящем професор в Китайската художествена академия, Ханчжоу, Китай.

Спонсор на изложбата, както и на предходната, осъществена в България, е  Дзиндъджън холдинг за керамична култура и туризъм. Компанията е собственик на Центъра за Керамични изкуства в Таосичуан. Той се помещава в бивша фабрика, трансформирана в арт център с ателиета за работа, няколко пещи, жилища за художници, изложбени пространства, магазини и т.н.,  разказа Надежда Христова.

Тя обясни, че Дзиндъджън е мястото, от което порцеланът тръгва по света. „Град Дзиндъджън е люлка на китайската керамика и съвременен център за нейното развитие, което го прави много близък до Троян в това отношение“, добави художничката.

В момента се работи по дългосрочни резидентни програми, които ще осигурят възможност за по-дълъг престой от 3-4 месеца на отделни художници и представяне на техни самостоятелни изложби, допълни д-р Мария Ганева.

На откриването на изложбата са присъствали генералният консул на България в Шанхай Владислав Спасов и заместник-директора на Националната пилотна зона за иновации и приемственост в керамичната култура на Дзиндъджън и директор на Дзиндъджън холдинг за керамична култура и туризъм г-н Дзъли Лиу.

Българо-китайската изложба „Керамични преходи“ може да бъде разгледана от посетителите на град Дзиндъджън до 30 юли.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button