Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Протестиращи земеделските производители отново затвориха главни пътища в Ловешка област

За четвърти ден протестиращи земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. “Абланица” и п.в. “Боаза”. Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит. Днес блокадата ще продължи с час повече от вчера – до 15:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на няколко пъти по 15 минути, каза за БТА Симеон Симеонов – представител на земеделските производители. Той се надява днешният ден да е последен от протестите и да се стигне до консенсус между правителството и бранша.

“До довечера ще вземем становище дали приключваме с протестните действия или от понеделник продължаваме. Събота и неделя няма да има блокади по пътищата. Със сигурност ще направим някакви компромиси”, посочи Симеонов.

Той добави, че предложението на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев е стопанствата до 3 000 декара да получат финансиране по украинската помощ, като траншът бъде разделен на две – половината сега, а другата половина през септември. След това сумата се редуцира до 10 000 декара. “Сумата, която ще получи всяко стопанство по размер, е една и съща”, каза още Симеонов.

Марина Петкова посочи, че компромисен вариант единствено могат да приемат, ако всички земеделски производители получат помощ. “В момента предстои пролетната кампания и има много хора, които не могат да си закупят торове, препарати, семена и т.н. Искаме да получим помощта сега, а не във времето, средствата ни трябват сега. Още от 2022 г. търпим много загуби”, заяви Петкова.

Днес от 16:30 часа се очаква да се състои и поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button