Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Представят проекта за герб на Ловеч

Представяне на проект за герб на Община Ловеч и туристическа емблема на града ще има на 20 октомври 2023 г., петък, от 17.00 часа в приемната на общината в Бароковата къща. Поканата, освен към широк кръг заинтересовани граждани, се отнася и за общинските съветници, историци и музейни работници и всички, които имат отношение към тази символика, съобщиха от Общината.

Според чл. 10 на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч, гербът на града и община Ловеч представлява щит на профир шеврон в сребро между – в главата два ловджийски грога в злато, обковани и обвързани в сребро, в основата въстанал коронован лъв в злато. Короната е зидова с три кули в злато. Символика на герба представя местоположението на града в Предбалкана и началната буква “Л“ на името му. Златните ловджийски рогове представят името на града (говорещ герб) и символизират ролята му на духовно и административно средище от Средновековието до наши дни, както и историческия му епитет “Златен“. Златният въстанал коронован лъв символизира статута на Ловеч като център на Вътрешната революционна организация, изградена от Васил Левски, а с това и на българска революционна столица в този период. Порфирното поле означава издигането на Ловеч като град от царския домен по време на Втората българска държава и представя цвета на флоралната емблема на мястото – люляка. Короната е съобразена със стандарта за местни гербове на Българското хералдическо и вексилоложко общество и означава статута на град – център на община.

Туристическата емблема на град Ловеч представлява щит с вписани в него стилизирани характерните особености на град Ловеч – зъберите на Ловешката средновековна крепост, люляково клонче, Покрития мост и река Осъм. В горния край на туристическата емблема на кирилица е изписано името на града – Ловеч. Туристическата емблема може да присъства като елемент от знамето на община Ловеч.

Туристическата емблема може да се тиражира в различни сувенирни варианти, да се отпечатва на хартия и червен восък, да се уголемява или умалява при спазване на съотношенията между отделните елементи в нея по утвърден еталон.

В изпълнение на изискванията на чл. 28 от ЗНА, проектът бе публикуван на интернет страницата на Община Ловеч на 9.10.2023 г., в раздел “Документи“, “Проекти за нормативни документи“, придружен с мотиви, доклад и частична предварителна оценка на въздействието, както и проект на Герб и становище на Регионален исторически музей – гр. Ловеч.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button