Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Откриха изложба на Иван Велчев – Йово в Ловеч

Изложба на плевенския художник Иван Велчев – Йово бе открита в Ловеч на 12 октомври 2023 г. Експозицията с живописни платна е подредена в зала “Вароша“ на ХГ “Проф. Теофан Сокеров”. Творецът бе представен от директора на галерията Валентин Узунов. На откриването кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова каза:

“Разгледах картините и усетих настроението на тези картини. Тяхната яркост и настроение завладяват, радвам се, че неговите картини са на много места у нас и в Европа, пожелавам му да стигнат и до Америка.“

“Няма да повярвате, но вчера получих информация, че една моя картина е заминала за САЩ“, каза в отговор художникът. Той е стар приятел на ловешките творци, но това е първата му самостоятелна изложба в града край Осъм. Още при влизане в залата посетителят е привлечен от големия диптих “Дефиле 1“. Изложбата може да се види до 14 ноември.

Художникът Иван Велчев – Йово е роден на 8 септември 1949 г. в Плевен. Работи предимно в областта на живописта и графиката. Добре познатият творец е роден през 1949 г. в Плевен. През 1968 г. завършва Музикалното училище в града, а през 1974 г. – училището за художествени занаяти в София. От 1975 г. участва в общи и групови изложби в страната и чужбина.

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България, Белгия, Германия, Словакия, Полша, Унгария. Преди броени дни откри изложба живопис в Добрич. Удостоен е с много национални и международни награди за живопис. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Франция, Испания, Италия и др.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button