Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани
Популярно

Откриват барелеф на композитора Панайот Пипков в Ловеч

Откриването на барелеф на композитора Панайот Пипков ще се състои в Ловеч на 22 май 2023 г. от 17.30 ч. на площада срещу новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. Така само дни преди големия празник 24 май ще бъде отбелязан авторът на химна „Върви, народе възродени“.

Припомняме, че в Общинския съвет Ловеч на 14.03.2022 г. постъпи молба от сдружение „Пипкови и Ловеч“ с искане на разрешение за поставяне на барелеф на Панайот Пипков на североизточната фасада на сграда с идентификатор 43952.514.66.1. Приложени са запитване от ВМРО – Ловеч, и положително становище на  главния архитект на Община Ловеч.

Предложението за поставяне е внесено от кмета Корнелия Маринова, а Общинският съвет в Ловеч е дал съгласие с решение  № 600 от 31 март 2022 г. Решението за барелефа е взето с пълно мнозинство – 32 гласа „За“, без „Против“ и  без „Въздържали се“.

Община Ловеч съдейства и чрез военното министерство да се осигури метал за отливането на барелефа, който е изработен от ловешкия скулптор Спас Дочев. Много фирми и частни лица се включиха в дарителския списък.

Композиторът Панайот Пипков (1871-1942) се установява в Ловеч през есента на 1900 г., където в тогавашното училище „Йосиф І“ написва музиката на химна на българската просвета. През лятото на 1904 г. той преминава на военна служба като капелмайстор на професионалния военен духов оркестър на 34-ти пехотен Троянски полк, дислоциран в Ловеч. Създава марша на полка – хоровата творба „Напред в бой“. По време на Балканските войни е капелмайстор на два от резервните полкове. Автор е на много военни химни. Пенсионира се като военнослужещ. Панайот Пипков е провъзгласен за Почетен гражданин на Ловеч (посмъртно) на 3 май 2001 г. „за принос в културата на Ловеч и България“.

Източник: oblasta.com

Подобни публикации

Back to top button