Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Езиковата гимназия в Ловеч ще посрещне учениците с нов портал и допълнително учебно крило

Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч ще посрещне учениците с нов портал и допълнително крило към учебната сграда, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Радослав Хитов. По думите му тази учебна година ще е по-различна, тъй като с новото крило и класните стаи в него се дава възможност учениците да учат на едносменен режим на обучение. В средата на март завърши строителството по реконструкцията и пристрояването му, през май бе издаден Акт 16, припомни Хитов.

Той добави, че ремонтните дейности, които са на стойност над 1,4 милиона лева, са осъществени с финансиране по програма на Министерството на образованието и науката.

Преустроен е старият физкултурен салон в две класни стаи. След това са построени още, като общо на трите етажа в новото крило има седем класни стаи и три кабинета, обясни Хитов.

По думите му през годините училището е пристроявано няколко пъти. Първият е бил още, когато е било Американски колеж. На мястото на новото крило в миналото е имало църква, която е съборена през 1972 година, за да се разшири спортната площадка.

Днес, освен в ново учебно крило, учениците ще влязат в гимназия и през нов портал. За изграждането му Община Ловеч е отпуснала на учебното заведение безлихвен заем от 60 000 лева, който ще се изплаща пет години. Помогнали са със средства и труд учителите и персоналът на гимназията, както и бивши ученици. Сред дарителите са и фирми от региона.

За изграждането на портала средства са предоставили и от фондация „За Ловешката езикова“. Председателят на фондацията Страцимир Петков разказа за БТА, че тя е учредена на празника на училището през април 2017 г. по идея на бивши ученици. „Всеки, който е учил тук, знае, че тези празници са с особен заряд, имат особен смисъл за всички нас, защото и приятелствата, които правим тук и остават завинаги, са различни от останалите“, посочи Петков. Той обясни, че идеята на фондацията е бивши, настоящи и бъдещи ученици да бъдат обединени около каузата да се набират средства и да се подпомагат млади, талантливи и ученолюбиви деца от училището, които имат добри постигнати резултати в различни сфери и допринасят за неговата известност. Решили са и да се включат в съфинансиране за изграждането на портала с 4100 лева.

Радослав Хитов посочи, че с дарение на бивш ученик е възстановена и стара чешма в двора на училището. За историята и миналото на гимназията напомнят и големи камъни, останали от американското училище, които са вградени като продължение на портала.

„Ние винаги се връщаме у дома, затова искаме да оставим нещо след себе си“, добави Петков.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button