Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Автентични носии от Ловешко на повече от сто години са представени в изложбата „Корени от миналото – светлина в бъдещето”

Автентични носии от Ловешко на повече от сто години са представени в изложбата „Корени от миналото – светлина в бъдещето”. Тя е подредена във фоайето на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч. Дело е на отдел „Краезнание” и Регионален клон “Васил Левски” при Национално дружество “Традиция”, съобщи за БТА Албена Йончева от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч.

Експозицията събира най-редките и завършени народни носии от частните колекции на членове на родолюбивата организация. Тя представя и ценна възможност за изследване на културата и историята на Ловешкия край.

В изложбата могат да се видят носии от село Малиново, Лисец, Троян. Пенка Димитрова е предоставила лична народна носия от село Горно Павликени.

„Идеята на изложбата е да покажем разнообразието на ловешката носия и да запалим българското. Ако може да се обърнем към младите да запазят духа и да носят родолюбието в себе си, да имат уважението към дрехите, които са носили техните предци“, посочи Йончева.

Костюмите представят облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ в. в цялото му многообразие и красота. С различните си елементи и кройки те показват възраст, семейно положение, социален статус и личностна индивидуалност.

В специални витрини са подредени и етнографски издания и материали от фонда на отдел „Краезнание”, каза за БТА Светлана Петрова от отдела.

По думите й с интерес към шевиците в „Краезнание“ идват, освен студенти и етнографи, също и дизайнери и шивачи, които искат да вплетат фолклорни мотиви в съвременни дрехи.

Изложбата е част от събитията по повод 115-годишнината от обявяването на независимостта на България и може да бъде разгледана до края на месеца.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button