Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Кампанията на групата „Изпей „Обичам те“ на български“ гостува в Ловеч

България е прецедент в световен мащаб в това да неглижира собствената си музика. В българските медии трябва да звучи повече българска музика. Преди да бъде шоубизнес, средство за забавление, тя е изкуство и трябва да надгражда в човека, да му помага да става личност. Това са част от посланията на националната кампания “Изпей “Обичам те” на български”, с която група “Хоризонт” вече седем години пътува из страната, а в Деня на независимостта – 22 септември, гостува в Ловеч, каза в интервю за БТА един от създателите на групата и фронтмен Валери Славчев.

По думите му през годините с кампанията са организирали редица концерти в страната, като към тях се включват и местни изпълнители и групи.

“Навсякъде публиката на концерта реагира положително на посланията, които отправяме от сцената. Това означава, че мислим и усещаме нещата по един и същ начин. В кампанията до момента са се включили над 150 групи и изпълнители в цялата страна”, посочи Славчев.

Когато пренебрегваме собствената си култура, на нейно място се настанява нечия друга.

Според него музиката е част от културата на всяка страна и когато ние пренебрегваме собствената си култура, на нейно място се настанява нечия друга.

“Друго нещо, което казваме с кампанията, че е хубаво в текстовете на новите песни, които се изпълняват от прекрасни момичета и момчета, да съдържат в себе си позитивно и хубаво послание.  Една част от текстовете ние – като родители, не искаме да достигат до света на нашите деца. Преди музиката да бъде шоубизнес, средство за забавление, тя е изкуство и трябва да надгражда в човека и да му помага да става личност. Това е нашето мнение”, заяви още вокалистът.

Според него, въпреки че кампанията е започнала през 2016 г., за този период реалността не се променя. От Сдружението на независимите музиканти са обсъждали проблемите, особено за звученето на българската музика в ефир, с парламентарните групи. “Те не са наясно, че световни музикални компании диктуват това какво трябва да се чува и то се чува, а неглижирането на българската култура е изключително вредно за нас като нация. Култура и образование – това са теми с национален приоритет, които са пренебрегнати”, допълни музикантът.

Според направено от парламента проучване в по-голямата част от държавите в Европейския съюз има наложени квоти, с които да защитят собствената си култура от големите богати компании, налагащи англоезичната музика. “Ние тук, като чуем за квота и не реагираме положително. Казваме: “Някой ще ми заповядва на мен какво да слушам”. Богатите компании така или иначе ти заповядат какво да слушаш и го правиш, без да разбираш”, коментира Славчев.

Младите не разпознават българския език като средство за себеизразяване.

По думите му повече от 30 години в България звучи изключително малко българска музика.

“В градовете, когато каним млади изпълнители да изпеят песен на български език, много от тях не разполагат в репертоара си с българска песен. Младите не разпознават българския език като средство за себеизразяване”, обясни Валери Славчев.

Според него много музиканти в България се отказват да пеят на български език, защото това, което правят, не вижда бял свят, те не достигат до широката публика. Много е трудно, когато не си разпознаваем, а това става с популяризиране чрез медиите, да работиш като музикант.

Публиката обича и иска българска музика, но не я чува от ефира.

“Публиката обича и иска българска музика, но не я чува от ефира”, категоричен е Славчев. По думите му поп и рок музиката се прави от сърцати хора. “В някои други жанрове има изпълнители, които вкъщи никога няма да си пуснат да слушат музиката, която изпълняват. Правят го, за да спечелят на гърба на хората, защото младите изключително много се влияят от музиката в много аспекти – като начин на поведение, на обличане, подражание. Музикантите трябва да знаят, че са отговорни пред публиката. Голяма част от някои стилове пренебрегват тази отговорност за сметка на това да спечелят пари”, посочи фронтменът.

Творчеството на група “Хоризонт” винаги е било на български език от самото си създаване през 1984 г., когато са били още ученици. Професионалната им дейност е започнала десет години по-късно.
“С момчетата толкова много години минахме заедно и през живота, и през музиката. Много е хубаво човек да минава по този път с приятели, защото ние в групата сме такива и затова музиката и една от най-хубавите и приятни професии, но не е лека”, каза Славчев.

В момента музикантите от “Хоризонт” работят върху нов албум. На концерта в Ловеч, освен авторски песни, ще изпълнят и част от златните рок хитове, с които са израснали няколко поколения българи. Той ще бъде на площад “Екзарх Йосиф Първи” и е под патронажа на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. Ще участват и местни музикални формации – вокално студио “Тера” при Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.”, певческа и театрална група “Мики Маус” при Народно читалище “Васил Левски – 1929 г.” – село Умаревци, дамска формация “DA CAPO” и театрална школа “Сцената” при Народно читалище “Изкуство 2022” – Ловеч, както и танцова формация “Слънчогледи” при Народно читалище “Просвета – 1901 г.” – село Слатина.

Източник: БТhttps://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/lovech/526904-balgariya-e-pretsedent-v-svetoven-v-mashtab-v-tova-da-neglizhira-sobstvenata-si-А

Подобни публикации

Back to top button