Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Все повече се търсят домашно произведените храни, казват участници във втория фермерски пазар в Троян

Все повече се търсят домашно произведените храни, казват участници във втория фермерски пазар в Троян.

“Доволни сме от търсенето на нашата продукция, все повече се търси домашното производство”, каза за БТА Галя Атанасова от с. Балканец, която предлага продукцията си на фермерския пазар в Троян. Интерес към предлаганите продукти имат не само местни хора, но и туристи, които са решили да прекарат почивните дни в общината, разказа тя.

„На туристите и гостите от чужбина им липсва българското, търсят вкуса на нашите подправки, на домашните съставки“, допълни Атанасова.

За втори път в Троян се провежда фермерски пазар по инициатива на Община Троян и на „Общински пазари“ ЕООД. Производители от общината и близките области излагат продукцията си на обновения централен пазар в града.

Предлагат се млечни продукти, яйца, мед, гъби, плодове и зеленчуци, разсади и цветя. Освен в суров вид посетителите на пазара могат да си купят и обработени продукти: сладка, домашна горчица и песто, осолена сланина, сирене, кисело мляко и кашкавал от малки семейни ферми.

Във фермерския пазар участват и троянска пекарна и местно социално предприятие за хора с увреждания, в което се произвеждат ръчно направени топки за сушилня от вълна.

„Произвеждаме сирене и кашкавал от краве, овче и биволско мляко, което идва от наши собствени животни“, каза за БТА Иван Ечев, земеделски производител от град Левски. По негови думи пазарът е добра възможност да популяризира продукцията на малката си семейна ферма и е доволен от интереса на купувачите.

Най-хубавото нещо на фермерския пазар е това, че участват само производители, без прекупвачи, смята Ценка Джамбазова, която продава разсад и домашни плетива.

За производителя на мед Тодор Шишков от Троян фермерският пазар е една от малкото възможности да реализира добитото количество мед. Той разказва, че за хората е важно да могат да се доверят на производителя, от който купуват и вижда бъдеще в идеята за фермерския пазар.

За момента фермерският пазар ще се състои веднъж месечно, казаха за БТА от троянската общинска администрация.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button