Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Възможностите за развитие на туризма и създаването на силен туристически бранд обсъдиха участниците в регионален форум в Ловеч

Участниците в регионален дискусионен форум на тема “Туризъм и икономика – традиции, настояще и бъдеще” в Ловеч обсъдиха възможностите за развитие на сектора и създаването на силен туристически бранд на страната.

В срещата, която се проведе под егидата на Министерство на туризма, участваха заместник-министърът на туризма Павлин Петров, председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков, областният управител на област Ловеч Дора Стоянова, Мария Офицерова – изпълнителен директор на Организацията за управление на Старопланински туристически регион, преподавателите от катедра “Икономика на туризма” към УНСС проф. д-р Еленита Великова и гл. ас. д-р Светослав Калейчев, представители на неправителствени организации и бизнеса.

Събитието беше открито от заместник-министъра на туризма Павлин Петров. “Идеята на форума е да събере в едно държава, академична общност, сдружения, бизнес в едно, за да могат да се родят идеи, с които да се развиват туристическите региони в България“, каза за БТА Петров.

Очакванията на Петров са за добър туристически сезон, с около 10 процента по-силен от предишния. “За нас българският турист е на първо място. Много важно е да успеем да задържим българските туристи и да им предложим услугата, от която се нуждаят, за да останат в България”, каза той.

Вчера е започнало изплащането на суми към хотелиерите, които са приели бежанци от Украйна, допълни заместник-министърът. Той увери, че са проведени необходимите срещи и няма да има планирани ремонти по автомагистрала “Тракия” през летния сезон, които да създават затруднения на туристите.

Кметът на Ловеч Страцимир Петков представи пред присъстващите туризма в общината и инвестиционните намерения за неговото развитие. Той акцентира върху разнообразните културно-исторически характеристики на Ловеч, които са предпоставка за развитие на различни видове туризъм: ловен, селски, поклоннически, културен, събитиен, спортен, винен и др.

“Община Ловеч търси възможности да изгради атракциони, които да съответстват на предпочитанията на по-голям кръг посетители и насочва усилия за разработване на маршрути и уникални преживявания”, каза кметът. Според него е необходимо надграждане на празниците, традициите и културното наследство, които има общината, и изграждане на необходимата инфраструктура за туризма.

“Насочваме усилията си към преустройство на терена на бившата казарма, въпреки всички затруднения, които има там, с цел създаване на облагородено пространство за отдих и спорт, и културен туризъм”, каза той.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков изложи перспективите за изграждане на висококачествен и разпознаваем бранд в туризма. “В съвременния свят брандингът играе ключова роля за туристите. Един силен бранд може да създаде уникална идентичност за дестинацията, която да я отличава от конкуренцията”, каза Кичуков. Успешният брандинг в туризма иска партньорство между всички заинтересовани страни, подчерта той.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button