Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

По-малко първокласници ще посрещнат училищата в Ловешка област в сравнение с миналата година

По-малко първокласници ще посрещнат училищата в Ловешка област тази година. Броят им в сравнение с миналата година е намалял със 79. За пръв път училищния звънец утре (15 септември) ще чуят 895 първокласници, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Ловеч Иваничка Буровска.

Общо учениците в областта са 11 830, като през миналата учебна година са били 12 105.

По думите на Буровска държавният план прием е изпълнен на сто процента, няма закрити паралелки поради недостатъчен брой ученици. „Гордост за нас е средно училище „Васил Левски“ в троянското село Черни Осъм. В него се обучават деца по специалност „Планински водач“, която е защитена от държавата. Може да съществува с девет ученици, но към момента паралелката е с максимална пълняемост от 26 деца“, добави Буровска.

Тя посочи още, че училищата са обезпечени с правоспособни учители. Обявените вакантни места по различни предмети периодично се заемат от учители, които отговарят на съответните изисквания.

По думите й във всички училища на територията на област Ловеч има готовност за откриване на учебната година. Ремонтните дейности са приключили. Извършени са текущи ремонти в десет образователни институции. Най-често те са свързани освежаване на класни стои и коридори, боядисване на стени, изграждане на външни площадки по безопасност на движение по пътищата, подмяна на увредена тротоарна настилка и др. Извършен е ремонт на многофункционална спортна площадка в Луковит. Приключило е изграждането на новата сграда в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч, каза още Иваничка Буровска.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button