Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Община Луковит е на първо място в страната по брой на недействителни бюлетини за общински съветници

Община Луковит е на първо място в страната по брой на недействителни бюлетини за общински съветници. Това съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Луковит Нина Лилова. На изборите миналата неделя за общински съветници са гласували 6004 души, като 2028 от тези гласове са недействителни.

“Това се дължи вероятно на изненадата, че няма да има машинно гласуване и на неосведоменост на голяма част от населението. В общината е голям процентът на възрастните хора и на тези от малцинствата. По-голямата част от невалидните бюлетини по информация от секционните комисии са с избор само за преференция за общински съветници, като не е посочена партия. Има много празни бюлетини, както и такива, в които са отбелязани повече от една партия”, обясни Лилова.

Според нея хората са били подготвени за машинно гласуване и “тази неочаквана промяна в последния момент преди изборите доведе до хаос както в общинските избирателни комисии, така и сред избирателите”.

“Като избирател за мен е по-лесно да се гласува с хартиена бюлетина. Но гражданите, които са с по-нисък образователен ценз, явно се ориентират по-лесно на електронните устройства, отколкото в дългите хартиени бюлетини. По тази причина беше нужна по-голяма информационна кампания за гласуване с хартиени бюлетини”, каза Нина Лилова.

Тя съобщи, че броят на недействителните бюлетини за кмет на община и за кметове на кметства е сравнително малък. За кмет на община Луковит са гласували 6049 избиратели, като недействителните бюлетини са 496. За кметове на кметства своя вот са дали общо 3927 души. От тях 203 са недействителните гласове.

По думите на Лилова машината води избирателя, не дава възможност да се прескочи избор и да се допусне грешка.

Тя обясни, че в ОИК-Луковит, преди изборите е имало две машини за пробно гласуване, като те са били на разположение на избирателите само два дни.

Тя съобщи, че в три населени места в общината ще има балотаж за кмет тази неделя. Това са селата Дерманци, Бежаново и Карлуково, където ще бъдат разкрити съответно три, две и една секции.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button