Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Община Ловеч награди участници в конкурса “Историята помни. А ние?”

С куп награди и концерт на 2 октомври 2023 г. вечерта в Ловчанско читалище “Наука-1870 г.“ завърши ученическият конкурс за есе на тема “Историята помни. А ние?“. Изявата бе посветена на Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември.

Конкурсът бе с подзаглавие “Моята представа за съратниците и сподвижниците на Васил Левски в Ловешко”. В него взеха участие ученици от ОУ “Васил Левски“, ОУ “Христо Никифоров“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – с. Александрово, Профилирана природо-математическа гимназия и Профилирана езикова гимназия “Екзарх Йосиф Първи“. Комисията оцени 19 творби в двете възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години.

Целта бе да се провокира мисленето на младите хора, творческата им изява и лична позиция, като се насочи вниманието към личности, посветили живота си в името на по-доброто бъдеще на България. Учениците са писали за личности като Тодор Кирков, Иван Драсов, Васил Йонков Гложенеца, свещеноиконом Кръстю Никифоров и др.

Наградите връчи заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който поздрави участниците в този труден конкурс. “Трябва да знаем и да помним нашата история, а Ловеч е един от градовете със заслужено място в нея и трябва да се гордеете, че сте от Ловеч и винаги го дръжте в сърцето си“, каза Венцислав Христов.

Победител в първа възрастова група стана Паолина Иванова (13 г.) от ПЕГ “Екзарх Йосиф Първи“, втора е Аделина Добрева (12 г.) от ОУ “Христо Никифоров“ и на трето място са Ванеса Пиронкова (12 г.) от ОУ “Васил Левски“, Илдъс Еминова (12 г.) от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч и Дико Селядинов от 7 клас в ОУ “Св.св. Кирил и Методий“, с. Александрово.

Във втора възрастова група на първо място е Йордан Станчев (17 г.) от ПЕГ “Екзарх Йосиф Първи“, второ място не се присъжда, а на трето място са Петър Конов и Пламена Петкова от ППМГ. Най-много участници имаше от ОУ “Христо Никифоров“ и ОУ “Васил Левски“ – съответно 8 и 5, като директорите им също бяха отличени. Всички участници получиха грамоти. В музикалната програма участваха ученическите вокални групи “Вълшебни усмивки“, “Звънче“ и “Пеещи ноти“. Водещ беше журналистът Никола Колев. Конкурсът е по Програма за стимулиране на дейности и изяви на учениците, свързани със заниманията по интереси в ловешките училища през 2023 година.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button