Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Нов бряст е засаден в Къкринското ханче, до вековното дърво, което е свидетел на историческите събития от декември 1872 г., когато е заловен Васил Левски

Нов бряст бе засаден в Къкринското ханче, редом до вековното дърво, което е единственият свидетел на историческите събития от декември 1872 г., когато е заловен Васил Левски.

Засаждането на новото дръвче стана на 31 март 2023 г. по идея и в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Поводът е, че през февруари се навършиха 150 години от гибелта на Апостола на свободата, а причината – изчерпени са всички възможности за поддържане на ствола на стария бряст.  Вековният паметник ще остане колкото е възможно по-дълго време.

Събитието събра местните хора, тук беше и кметът на селото Иваничка Станчева, директорът на Регионален исторически музей в Ловеч Капка Кузманова и др. Водещ на церемонията бе Албена Дунчева.

Историкът Пламен Мяшков припомни съдбата на стария бряст. През 1997 г., дървото се  разцепило след една буря, после е консервирано. Тогава специалистите са посочили, че неговата възраст е 150 години. Металната арка, която поддържа ствола, е изработена по проект на художника Александър Иванов.

Новото дръвче е подарено от Държавно горско стопанство „Борима“, съобщи кметът Корнелия Маринова. Новият бряст ще бъде мост между поколенията като приемник на вековния бряст и символ на новото поколение от родолюбци. Те ще продължат да идват на Къкринското ханче и да се прекланят пред подвига на  великия българин –  Апостолът на свободата Васил Иванов Кунчев.

Източник: Зетра медия

Подобни публикации

Back to top button