Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Кулинарно-фолклорен празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ ще се проведе в троянското село Черни Осъм

Кулинарно-фолклорен празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ ще се състои в троянското село Черни Осъм на 22 юни, съобщи за БТА Мариана Атанасова, секретар на Народно читалище „Знание – 1906 г.“ в  населеното място и един от основните организатори на празника.

Събитието се организира за шести път. На място ще бъде приготвяно характерното за троянския край ястие боб с коприва. Целта на организаторите е да запазят традиционната рецепта, която е една от емблемите на Черни Осъм, каза Атанасова.

Тя отбеляза, че бобът за нея винаги трябва да е шарен и задължително да е предварително счукан. Към него се добавят кръвтина (солено месо), коприва и типични местни подправки. Главен майстор-готвач е Николай Николов, който следи за автентичността на рецептата.

Празникът ще започне с дефиле от Природонаучния музей в селото до площада пред читалището.

Организаторите очакват във фолклорната програма да се включат около 450 участника, от 25 състава от София, Велинград, Велико Търново, Хасково, Русе, Враца, Първомай, Дряново, Ловеч, Троян и др. Специални гости ще бъдат Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. За пръв път ще има и търговска улица със занаятчийски произведения и храни.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button