Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчаниТОП новини
Популярно

Кметът на Ловеч взе участие в сесия на Европейския комитет на регионите в Брюксел

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие като заместник-член в българската делегация в Европейския комитет на регионите (КР) в поредната 156-а сесия на комитета, която се проведе на 5 и 6 юли в Брюксел.

Българската делегация бе представлявана още от кметовете на Габрово, Таня Христова, Монтана, Златко Живков, Правец, Румен Гунински, Гоце Делчев, Владимир Москов, Раковски, Павел Гуджеров, Белица, Радослав Ревански,  Джебел, Неджми Али, Сливница, Васко Стоилков и общинският съветник от СОС, Малина Едрева.

Разгледаните теми в дискусията бяха много сериозни и дадоха възможност за размяна на интересна информация, коментира кметът на Ловеч след приключването.

 

Сред темите бяха ролята на местните власти в защита на демокрацията, промените в законодателството за градските отпадъчни води и качеството на атмосферния въздух, многогодишната финансова рамка, политиката на разширяване на ЕС, взаимоотношенията ЕС-САЩ и промишленият план на Зеления пакт.

 

Членовете на КР, Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) се обединиха около идеята за единен фронт срещу дезинформацията на място. Това съобщават на Националната асоциация на секретарите на Общини в Република България (НАСО РБ). Местните и регионални власти подчертаха риска за демократичните основи на обществата, в които живеем, породени от дезинформацията и призоваха за увеличаване на финансирането за защита на демокрацията.

Година преди следващите европейски избори членовете на КР припомниха, че в настоящия контекст атаките срещу виртуалния и реалния живот на кметове и други местни и регионални представители в Европа също зачестиха.

Пандемията от COVID-19, войната на Русия срещу Украйна, посрещането на бежанци или дори последиците от климатичните промени са само някои от благодатните теми, които напоследък служат заманипулиране на европейското информационно пространство. Участниците в дебата отбелязаха, че чуждестранната намеса, дезинформацията и атаките срещу демокрацията вероятно ще станат по-чести и сложни в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. Установяване на канали за сътрудничество, инвестиране в образованието за медийна грамотност и гарантиране на свободата на медиите бяха подчертани като ключови основи за по-здравословно демократично пространство.

 

В изказването си заместник-председателят на ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова подчерта, че Кодексът за борба с дезинформацията и Законът за цифровите услуги са крайъгълен камък в усилията за ефективен отговор на това предизвикателство и подчерта нуждата от ангажирането на всички заинтересовани страни. „Действията на регионално и местно ниво играят много важна роля, особено за медийната грамотност и повишаването на обществената осведоменост като ключови инструменти за противодействие и ограничаване на въздействието на дезинформацията“, подчерта тя.

 

Рафаел Глюксман, член на ЕП и председател на специалната комисия по въпросите на чуждестранната намеса във всички демократични процеси в ЕС, сподели мнението, че в продължение на повече от десетилетие страните в ЕС са мишена на многобройни външни атаки от чужди държавни или парадържавни актьори, главно от Русия и Китай, имащи за цел възползване от уязвимите места в обществата, за да се подкопае доверието в институции и да се дестабилизира демокрацията.

 

Важна тема бе преразглеждане на законодателство за градските отпадни води и чистото на атмосферния въздух. В дебат с комисар Виргиниус Синкявичюс регионите и градовете на ЕС подчертаха решаващата си роля в прилагането на закони, политики и програми, свързани със замърсяването.

 

Източник: lovechtoday.eu

Подобни публикации

Back to top button