Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

В Ловеч представиха луксозно издание с 27 старинни ръкописи

Ново издание представя ценни ръкописи, съхранявани в музея в Ловеч

Пазените в музей 27 старинни ръкописи, от които 23 на славянски и четири на гръцки език, вече са подробно описани, фотографирани и каталогизирани в луксозно издание. Книгата „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“ с автори проф. дфн Боряна Христова, проф. дфн Искра Христова-Шомова и проф. Елисавета Мусакова бе представена на 22 май 2023 г.  пред  обществеността  в Ловчанско читалище „Наука – 1870 г. Изданието е на български и английски език и е резултат от изследване по проект „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и с подкрепата на Община Ловеч.

По този повод в града на люляците гостува голяма група учени от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, между които чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, проф. дфн Оля Харизанова, както и авторите на книгата. За значението на изданието говори Капка Кузманова, директор на РИМ –Ловеч.

На представянето кметът Корнелия Маринова каза: „Помня как когато през 2018 г. подписахме споразумението за партньорство говорихме, че по възможност ръкописите ще бъдат издадени в книга. Радвам се, че днес имаме този впечатляващ резултат. Защото разбирам, че тази книга вече е в 40 държави и те ще научат за нашето книжовно богатство. В този смисъл бих припомнила известната фраза от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“ – ръкописите не горят.“

Описването на славянските ръкописи е отнело доста време и труд, особено преводът на английски, но резултатът си заслужава.  Най-ранният ръкопис е Осмогласник, датиран към средата на ХIII в. Част от паметниците показват връзки с други български писарски центрове от различни епохи. По-голямата част са създадени в Ловеч от местни книжовници, което говори за жизнена и жилава традиция и за богат книжовен живот.

По-рано гостите бяха приети от кмета Корнелия Маринова и в разговора бяха набелязани бъдещи съвместни дейности. Между тях е реставрация на ръкописите, дигитализация и проучване на църковните архиви.

Проф. Иван Илчев подари на кмета календар на тема „Европейската етническа картография за Македония (средата на XIX – 1878 г.), който показва как в миналото европейските и балканските държави са виждали Македония като част от България. За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ представя подобен тематичен календар.

Откритите в музея на Ловеч ценни ръкописи са свидетелство за богатата история и култура на региона. Те представят ценен източник на информация за живота, културата и историята на Ловеч и България. Посетителите на музея имат възможността да се запознаят с тези ценни документи и да разберат значимите събития и личности, които са оформили общността на Ловеч през годините.

Съхраняването на тези ценни ръкописи в Музея в Ловеч е от изключителна важност за нашия регион и националното наследство. Те не само представляват свидетелство за богатата история на Ловеч и България като цяло, но и служат като източник на знание и вдъхновение за настоящите и бъдещите поколения.

Ръкописите предоставят на нас и на бъдещите поколения възможността да се свържем със собствените си корени, да се гордеем с нашето културно наследство и да го предаваме напред. Те ни напомнят за важността на запазването на нашата история и култура, защото те са основата на нашата идентичност и самоличност.

Ценните ръкописи, съхранявани в Музея в Ловеч, са съкровище от изключителна стойност за нашата общност и страна. Те представляват прозорец към миналото, пропити с мъдростта и красотата на нашите предци. Съхраняването и популяризирането им имат ключово значение за запазването на нашето културно наследство и нашата национална идентичност.

При посещение в Музея в Ловеч ще имате възможността да се потопите в света на тези ценности, да се насладите на богатството на нашето минало и да се възвърнете обогатени с нови познания и впечатления. Открийте красотата на ценните ръкописи и открийте повече за историята и културата на нашия регион.

Източник: oblasta.com

Подобни публикации

Back to top button