Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

В Ловеч откриват изложба, посветена на 80 години от рождението на Теофан Сокеров (1943 – 2020)

Изложба – живопис се открива в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ на 17 август, четвъртък, 2023 г. от 17.30 часа. Събитието е посветено на патрона на галерия – художникът Теофан Сокеров, роден в Ловеч преди 80 години. Експозицията е от колекцията на художествената галерия, ще бъде представен и нов юбилеен каталог.

Големият живописец Теофан Сокеров почина на 76 години на 8 януари 2020 г. Той е сред най-значимите съвременни български художници, автор е на стенописи, многобройни кавалетни и монументални произведения, сред които художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец (1985 г.), в Музея на образованието (Габрово), в Мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, в Националния музей „Земята и хората” (София), в Националния дворец на културата (София), мозаечни пана в музея „Васил Левски”, Съдебната палата, дом „Преслав” и в Изчислителния център в Ловеч.

Теофан Сокеров е роден в Ловеч през 1943 г. Завършва Художествената академия в София през 1969 г. Преподавател по живопис в НХА, а от 1994 г. е професор в Академията. Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария. През 2003 става почетен гражданин на Ловеч. От юли 2020 г. галерията в Ловеч носи неговото име.

Източник: Зетра

Подобни публикации

Back to top button