Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

По-малко пожари са възникнали в Ловешка област

По-малко пожари са възникнали в Ловешка област от началото на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Половината от тях са в жилищно-комуналния сектор, съобщи на пресконференция директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) комисар Петър Петров.

Пожарите със загуби са 136, при 151 за миналата година. По-малко са и тези без загуби – 467, като през 2022 г. са били с 40 % повече (863). Значително по-малко са изгорелите декари гори. „Това се дължи на климатичните условия. Въпреки топлото време имаше превалявания, които спомогнаха за възникването на по-малък брой пожари. По време на жътвената кампания на територията на област Ловеч не са възниквали пожари и запалвания. Нямаме унищожена техника или житни масиви и посеви“, посочи Петров.

Основната причина за пожарите е човешкият фактор – небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване нагревателни и отоплителни уреди. „Затова се стремим с обучение да насочим вниманието на хората как да се поддържа електрическата инсталация, как да се борави с отоплителните печки, как човек да бъде наблюдателен и в ежедневието“, каза още комисар Петров.

По думите му от началото на годината при пожари са за загинали трима души, шестима са пострадали, спасените от пламъците са десет.

Той каза още, че службите за пожарна безопасност в Ловешка област са снабдени с модерна техника. „Имаме техника за гасене на пожари, аварийно-спасителната дейност също е обезпечена. Достатъчно са и служителите. Обявен е конкурс за водачи на специални автомобили и за един пожарникар“.

През тази година са осъществени 84 занятия за подготовка при инциденти с 1745 деца и ученици. „Особено внимание обръщаме на работата с деца и ученици. Опитваме се да подготвим и учителите, служителите от системата на образованието, които да могат да подготвят и децата за действие при евентуални кризисни ситуации. Имаме занятия в общинските администрации, както и в други обекти. С писмо до директорите на училища сме изразили желание да участваме безрезервно за изнасяне на лекции, беседи, практически занятия и тренировки със съответните деца от цялата област. Мисля, че това е много важно, за да повдигнем нивото на знанията на децата как да действат в определени ситуации“, добави комисар Петър Петров.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button