Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Областният управител на Ловеч удължи срока за прехвърляне на бившата казарма

Областният управител на Ловеч Виктор Стойчев удължава срока за прехвърляне на имот от бившата казарма от Общината в собственост на държавата до 27 септември т.г. Причината е заявената проектна и административна готовност на Община Ловеч да кандидатства с предложение за изпълнение на инвестиция по Плана за възстановяване и устойчивост или по програмата „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 за реализация на одобрения проект и влязлото в сила разрешение за строеж за преустройство и обновяване на терена на бившата казарма в Ловеч, както и това, че е отворена към момента процедура по ИСУН и възможността за кандидатстване чрез подаване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, съобщават от общинската администрация.

БТА припомня, че Стойчев поиска от кмета на Ловеч Корнелия Маринова терен от бившата казарма в Ловеч, представляващ недвижим имот с площ 4382 кв. м, застроен с 13 сгради, да бъде прехвърлен в собственост на държавата в срок до 1 септември тази година.

Причината е неизпълнение на договора, с който имотът се предоставя на общината от държавата за изграждане на централен общоградски парк. Правото на собственост върху имота се прехвърля безвъзмездно на общината с решение на Министерския съвет от октомври 2017 г., а договора областният управител и кметът сключват в началото на декември същата година, със срок на действие пет години. В него е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото в срок до пет години от придобиването на имота, Общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата.

От политическия кабинет на министър-председателя са поискали проверка и становище по изпратено от кмета на Община Ловеч писмо до премиера акад. Николай Денков, допълват от областната администрация.

Според съобщението на администрацията в писмото си Корнелия Маринова изтъква, че „понастоящем теренът на бившата казарма е приобщен като естествена част от градската среда и се използва за целите, за които е предоставен“. От извършени огледи на имота обаче е установено, че фактически няма реализиране на предвиденото мероприятие, за което теренът е прехвърлен на Община Ловеч. Не са положени никакви грижи за облагородяване на пространството, което реално се използва за паркинг на служебните автомобили на Общината и не е достъпно за гражданите. А изложените мотиви в писмото на кмета на Ловеч до министър-председателя за реализиране „при условията на етапност“ не са заложени от законодателя, нито са включени в сключения с областния управител договор за предоставяне на имота, посочват още от администрацията.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button