Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Икони и стенописи от новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч са влезли в илюстрациите на пет учебника по религия

Икони и стенописи от новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч са влезли в илюстрациите на пет учебника по религия – съответно за шести, седми, осми, девети и единайсети клас. Това посочи проф. д-р Владимир Аврамов от Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които изографисват ловешкия храм от 2014 година насам. Наскоро той се срещна с кмета  на Община Ловеч Корнелия Маринова и показа поредицата от учебници, които са доказателство за високото качество на иконите и композициите. На една от кориците е показан и самият храм в Ловеч. Сред илюстрациите са образът на Христос Вседържител от купола на храма,  двете части от фриза „Дейсис“ („Моление“), ликът на патриарх Евтимий и много други. Единствената забележка е, че не навсякъде е отбелязано откъде са илюстрациите и кой е авторът им.

Това лято групата художници начело с Владимир Аврамов продължават работата в храма. Остана за изографисване само едно бяло „таванче“ от 70 кв. метра, сподели проф. Аврамов.

Храмът в Ловеч бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.

Източник: Зетра

Подобни публикации

Back to top button