Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Горските искат да се разреши минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им

След многобройните сигнали за поява на кафяви мечки в населените места на общините Априлци и Троян, вече такива постъпват и от ловешки села. Последният е от Горно Павликене, а 64-годишен мъж в село Соколово, което е на десетина километра от областния град, по чудо не е пострадал след среща с мечка на около метър разстояние. Затова служителите на горските стопанства настояват да се разреши минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им, за което е уведомено Министерството на земеделието и храните, съобщи Младен Миков, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) в Ловеч.

По думите му последната година се наблюдава голям растеж на популацията на кафявата мечка в Национален парк „Централен Балкан“ и това принуждава животните да търсят нови територии и вече да идват към населените места. „Проблемът ще става все по-голям в бъдеще, защото всички знаем, че мечката е застрашен вид и отстрелът й не е разрешен. Така ние не можем да регулираме реално законово популацията на кафявата мечка в България“, посочи Миков.

Трябва да се направи реална инвентаризация на популацията

Според него и колегите му трябва да се направи реална инвентаризация на популацията и да се предприемат конкретни мерки, иначе мечките ще започнат да създават големи проблеми в населените места.

„За мечките постъпиха доста сигнали във Фейсбук и в ДГС. Имаше нападнат пчелин в землището Горно Павликене. На клип в социалните мрежи се вижда, че мечката изобщо не се притеснява от хората, които минават с кола покрай нея. Тази мечка е около двегодишна и тежи около 150 кг. Има нашийник и разполагам с нейните координати. На ден минава около 50 км и постоянно се движи между територията на ловешкото и троянското горско стопанство“, посочи още директорът на ДГС. Той добави, че мечката, която е докарана от района на Габрово, се следи постоянно и когато приближи населените места, се уведомяват кметовете. „Хубавото е, че стои повече в гората, лошото е, че е свикнала с хората и не се плаши от тях“, заяви още Миков.

По думите му тази мечка последните дни обикаля землищата на селата Абланица, Дъбрава, Горно Павликени, стига до троянското Добродан.

Други сигнали за мечка са от землището на ловешкото село Соколово. Тя обаче е без нашийник и GPS координати. С нея отблизо се е срещнал Йордан Димитров от Ловеч.

Мъж се срещнал на метър с хищника

Къщата му в Соколово се намира на 10 метра навътре от главния път. Една събота отишъл до имота си и видял, че единият му кошер е пръснат. Вечерта, докато е в двора, забелязал в далечината откъм изоставена вила кафява глава. „В първия момент си помислих, че е овца“, разказа Димитров. Изведнъж от слога между неговата къща и вилата животното отскочило и той видял, че е мечка. „Започна на подскоци, защото в тази част тревата е около метър, да се приближава. През това време се зачудих какво да правя – ако тръгна към колата, ще ме настигне, ако вляза в къщата, няма да има къде да бягам. Отидох до вратата и взех една коса“, продължи Димитров. Мечката се приближила почти на метър до него и се изправила на задните си крака. Тогава бившият полицай замахнал с косата и я ударил във врата. Животното се уплашило и се върнало, от посоката от която е дошло. Уплахът обаче на мъжа бил толкова голям, че за минути изгубил говора си. От преживяния шок вдигнал и високо кръвно налягане. Оттогава никога не ходи сам до къщата си в Соколово, разказа още Йордан Димитров.

Той добави, че хората са изплашени и не смеят да излязат от къщите си. Димитров посочи, че за пръв път местните виждат мечка в Соколово.

В Троян и Априлци сигналите за мечки са ежедневни, институциите търсят решение

Сигналите за мечки до населени места са зачестили и в общините Троянско и Априлци. Това принуди институциите да търсят решение.

„Сигнали за това, че мечки са в непосредствена близост до отделни махали в района и до някои села постъпват ежедневно. Има и пострадали кошери на граждани. Направихме работна среща с директорите на всички горски стопанства в района, участва и кметът на Априлци, представители на различни неправителствени организации и институции“, каза кметът на община Троян Донка Михайлова. Тя добави, че на срещата са решили да поискат среща с министъра на околната среда и водите, на която да изразят желание да бъдат направени промени в нормативната база. „Странно за нас е, че все още мечки се преместват от едни райони в страната към други, с което на практика става преместването на един проблем. Считаме, че е необходимо да бъдат предприети мерки, за да се установи броят на животните, тъй като информацията е крайно противоречива“, посочи Михайлова.

По думите ѝ до кметовете на села са изпратени указания какво може да бъде предприето от гражданите, така че да бъдат намалени рисковете – кошерите да бъдат обезопасени, да не бъде оставяна храна на открито, животни да не бъдат под надзора на собствениците, да бъдат ползвани обучени кучета.

Мечките сменят местообитанията си и те слизат по-близо до населените места и не изпитват респект от хората, заяви още Донка Михайлова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button