Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Центърът на Ловеч придоби изцяло нова и модерна визия след реализацията на два проекта с европейско финансиране, заяви Петър Деков от Община Ловеч

Центърът на Ловеч придоби изцяло нова и модерна визия след реализацията на два проекта с европейско финансиране. Това заяви за БТА инж. Петър Деков, директор на дирекция “Проекти, програми и инвестиции” в Община Ловеч.

Общината е реализирала два проекта с европейско финансиране, благодарение на които центърът на Ловеч придоби изцяло нова и модерна визия, отбеляза Деков.

Проектът “Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад “Тодор Кирков” в кв. “Вароша” е на обща стойност 5 664 239.95 лв. и се реализира по оперативната програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Европейското финансиране е 4 763 225,81 лв., националното – 840 569,27 лв., Община Ловеч осигурява 60 444,87 лв., съобщи Петър Деков.

С изпълнението на проекта цялостно е подменена настилката на пешеходната част от центъра. Изградени са три фонтана – на площадите “Екзарх Йосиф І” и “Тодор Кирков” и пред Драматичния театър, поставени са и рампи за осигуряване на достъпна среда. Оформена е нова алейна мрежа в Градската градина, информира Деков. Той каза, че е извършена ревизия на озеленяването и градското обзавеждане, поставено е и ново енергоспестяващо осветление. Ремонтирани са настилките на площад “Тодор Кирков”, озеленено и оформено е пространството около паметника на Кирков.

Петър Деков отбеляза, че благодарение на икономисания ресурс от проведените обществени поръчки по основния проект, беше реализиран и проект “Рехабилитация и нови пространствени решения на площад “Свобода”, също по Оперативната програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. С него приключи цялостното изграждане на Централна градска част на Ловеч, каза Деков. Общата стойност е 939 557 лева безвъзмездна финансова помощ, от които европейско финансиране 798 624 лева, а национално съфинансиране 140 933 лева.

Централната градска част е особено важна и заради жителите на града, и за гостите на града, отбеляза Петър Деков. Той подчерта, че изцяло са подменени настилките на площада, извършена е ревизия на озеленяването и градското обзавеждане, монтирани са нови енергоспестяващи осветителни тела, пейки и кошчета, изградена е поливна система. Осигурена е достъпна среда за хората с увреждания. За децата има модерна скейтборд площадка, както и три други детски площадки – за деца с увреждания, за деца от до 3 години и за деца от 3 до 12 години, информира директорът на дирекция “Проекти, програми и инвестиции” в Община Ловеч.

Зоната на площад “Свобода” осигурява място за игри и забавления на децата, подобрява условията за живот и отдих на гражданите и гостите на града. Това допринася за балансираното развитие на града и региона, посочи още Петър Деков.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button