Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Алпийска демонстрация по спасяване на хора от висока сграда бе направена от планинските спасители в Ловеч

По повод 60 години от създаването на Планинската спасителна служба (ПСС) – отряд Ловеч в центъра на града бе направена алпийска демонстрация по спасяване на хора от висока сграда. Домакин на акцията бе Областната администрация.

„Целта е да популяризираме и представим нашите дейности, като техниката на планинското спасяване при евакуиране на хора, пострадали евентуално от високи сгради, там, където е трудно достъпно за всеки един друг човек. Демонстрацията с алпийски инвентар – алпийски основни въжета, спомагателни, с карабинери, с протриващи устройства, с алпийско обвързване“, каза за БТА Светослав Генков, началник на ПСС – отряд Ловеч към Областния съвет на Българския червен кръст.

По думите му в демонстрацията са използвани няколко способа за евакуиране на хора от високата сграда на Областната администрация в Ловеч. Свален е човек по алпийски тролей. Оказана е първа помощ на “пострадал”, който  е прихванат и свален до основата на 45-метровата сграда.

Демонстрирано бе и евакуиране от покрива на сградата чрез алпийски рапел и как спасителите, които са оказали помощ, се самоевакуират.

Досега отрядът е правил подобни демонстрации три пъти. Още през 1987 г. при строежа на сградата на областната администрация планински спасители са изпълнили за първи път у нас алпийски десант върху висока сграда с вертолет.

Към отряда има 12 планински спасители доброволци. В демонстрацията се включиха 11 от тях, както и един стажант, обясни Генков.

Годишнината на ПСС – отряд Ловеч, ще бъде отбелязана и с фотоизложба, която ще бъде открита на 27 октомври в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Вече е издаден и юбилеен календар със снимки от последното десетилетие от живота на отряда, а през юли т.г. е проведена алпийска експедиция в Алпите.

Утре (6 октомври) ще има демонстрация по катерене на изкуствената стена срещу Богоявленския мост, ще бъде показана и екипировката за планинско спасяване, съобщи още Генков.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button