Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Започна приемът на номинации за националната литературна награда “Проф. Димитър Димов” и за “Ловешки меч”

Започна приемът на номинации за Националната литературна награда “Проф. Димитър Димов” и за “Ловешки меч”. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Номинациите за четвъртото издание на Националната литературна награда за цялостно творчество “Проф. Димитър Димов” могат да постъпват до 30 март. Право да номинират автори имат творчески съюзи, културни институти и администрации, издателства, висши учебни заведения, научни институти и юридически лица. След подаване на предложенията експертно жури ще определи победителя, който ще бъде обявен на специална церемония през юни тази година. Носителят на приза ще бъде награден със специално изработена статуетка и грамота.

Отличието се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Наградата “Проф. Димитър Димов” е учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София.

Ежегодната персонална награда “Ловешки меч” се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния живот. Наградата се връчва на един творец и се състои от статуетка “Ловешки меч” и грамота.

В конкурса могат да бъдат номинирани отделни творци в областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства, журналистика. С наградата се удостоява творец за конкретно произведение или художествен факт с траен характер и реален принос в културния живот на общината за периода от 1 април на предходната година до 1 април на текущата.

Наградата “Ловешки меч” се връчва от кмета на общината на тържествена церемония по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button