Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

В троянското село Орешак ще бъде открит традиционният панаир на занаятите

В село Орешак с възстановка на “ръкополагане в майсторство” днес ще бъде открит традиционният панаир на занаятите. Началото ще е в 11:00 часа в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата-Орешак (НИХЗИ), съобщават от Община Троян.

Посетителите ще имат възможност да станат свидетели на  възстановката на “ръкополагане в майсторство” от майстор-ковач Цветан Средков и майстор-керамик Румен Георгиев, които ще предадат уменията си на бъдещи майстори. Тя е по инициатива на НИХЗИ – с. Орешак, подготвена от Деси Иванова от фондация “Родов завет”, която работи в областта на етнографията, фолклора и традициите.

Панаирът е място за срещи на майстори от всички краища на България, каза за БТА Иванка Джабраилова, директор на Изложението. Подготвили сме едно уникално събитие с възможност ученици да участват на живо в процеса на изработване на произведения и да се наблюдава демонстрация на характерните за региона занаяти. Надявам се да направим едно хубаво и запомнящо се събитие, добави тя. По думите ѝ целта на панаира е “да пазим, да съхраняваме традициите, нашата българска идентичност”.

По време на панаира ще бъде обособена Улица на занаятите, в която ще се представят около 150 майстори със своите произведения, ще има също така търговска част и забавления.

По традиция гостите на панаира, който ще продължи в дните до 15 август, трябва да си закупят по нещо от майсторите-занаятчии за здраве и берекет.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button